Rasa

2
2:54 PM

Dilahirkan sebagai khalifah bumi bernama manusia, kita ini dianugerahkan dengan pelbagai jenis rasa sepanjang kita bernyawa.

Semenjak masih bergelar bayi sehinggalah kita dapat mengenal hukum dunia, kita telah sedikit demi sedikit belajar memahami jenis-jenis rasa itu.

Apabila mengantuk atau lapar, kita akan menangis minta untuk didodoikan atau disuakan dengan susu. Dan jika permintaan kita itu gagal dipenuhi, kita akan mula berasa marah. Menangislah kita sekuat hati dengan suara nyaring dan merdu saling bersulam.

Semakin kita membesar setelah berjaya belajar menapak daripada merangkak, rasa kecewa, sedih, keliru, simpati atau bosan akan sering mendatangi diri kita. Secara bergilir, silih berganti, tanpa disedari.

Tetapi, apabila dewasa dan mula mengenali cinta, kita akan hanya memiliki satu rasa sahaja, iaitu rasa `sama'. Apabila dia gembira, kita akan turut berasa gembira. Apabila dia berasa sedih, kita juga seboleh-bolehnya merasakan perkara yang sama juga.

Tetapi akan ada satu rasa yang cuba untuk kita atau dia elakkan iaitu, rasa kehilangan...

About the author

Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus. Aenean fermentum, eget tincidunt.

2 comments:

  1. rasa kehilangan boleh dapat kat 'lost and found' tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dapat, akan rasa gembira.

      Delete