al-Fatihah...

12
2:03 PM
Gambar tahun 2009

Dikejutkan dengan satu pesanan dari whatsapp seawal jam (lebih kurang) 5:40 pagi, aku terus memanggil si penghantar... Tak lama, perbualan hanya mengambil masa kurang dua minit. "Ok, lepas subuh orang gerak..." Tamat.

Bertolak tepat jam 6:30 pagi, aku sampai lebih kurang empat jam kemudian dengan kelajuan sederhana. Setibanya di sana, urusan berkaitan dengan jenazah yang terdahulu telah disempurnakan. Cuma menunggu kenderaan sampai untuk membawa jenazah ke surau untuk disolatkan dan dikebumikan.

Continue reading →

12 nasihat berguna:

21 nasihat berguna:

Kisah Car Wash

29
6:27 PM
Aku jarang cuci aku punya jet ski. Paling rajin pun, dua minggu sekali baru aku cuci. Biasa la, orang rajin memang macam tu. Pada aku selagi elok pada pandangan mata aku, selagi itu la aku akan biarkan jet ski aku tu dalam keadaan tak mandi.

Tapi kadang-kadang pernah jugak aku ambik kesempatan ke atas seseorang ni. Nama sebenarnya Ashraf, tapi aku panggil Arab je. Memandangkan dia ada buat part time kat stesen Petronas, aku pun suruh la dia hantarkan aku punya jet ski ni kat car wash tempat dia kerja tu. Senang, mudah dan jimat. Jimat duit, jimat tenaga.

Dari situ timbul la cerita tentang dua buah car wash yang terletak betul-betul bersebelahan. Biar aku namakan sebagai CW Atan dan CW Abu...

Continue reading →

29 nasihat berguna:

Tonjol

8
7:05 AM

Kerana engkau sering tidak sedar akan kewujudan aku di sini... Jadi, aku perlu menonjolkan diri aku sebegini. Bergayut di hujung tangkai yang lebih halus daripada urat di pundi kencingku!

8 nasihat berguna:

RM5

22
10:03 AM

Baru angkat malam semalam. Bundle la, apa lagi... Harga RM5 hanya untuk yang hensem sahaja...

Siapa yang tau gambar apa kat baju tu, dia double hensem/cun...


22 nasihat berguna:

...Memang Patut Kena Maki!

18
10:55 PM
"Takpe, biarkan dulu. Kalau kami sampai pun, bukan boleh buat apa..."

Kejadiannya berlaku awal pagi tadi, lebih kurang jam 6:30 pagi kot. Sebab si Arab ni masuk kerja pukul 7 pagi, jadi mesti dia keluar rumah setengah jam awal. Ini cuma waktu anggaran aku je.

Tapi apa yang penting kat sini, aku nak sampaikan tentang sikap tak bertanggungjawab dan sambil lewa yang ditunjukkan oleh orang yang pertama patut kita harapkan bila berlaku kecemasan iaitu...

Continue reading →

18 nasihat berguna:

Syarat Tumpang

12
2:47 PM
Hari ni bawak kereta ke? Kalau bawak, boleh la tumpang solat Jumaat karang...

Boleh, apa ada hal. Tapi ada dua syarat. Pertama, kau kena cari lagi tiga orang. Bagi penuh kereta aku, baru syok. Kalau dua orang je, baik naik kau punya moto.

Orait, bisa diatur. Syarat yang kedua pulak apa dia?

Continue reading →

12 nasihat berguna:

Punch Card

19
10:25 PM

Hebat betul punch card aku bulan lepas! Terima kasih kepada pihak yang sudi 'membantu'. Heheheee...

19 nasihat berguna:

Ikut Nasihat Menteri Punya Pasal

18
10:53 AM
Ini pagi semalam punya cerita. Disebabkan aku malas nak patah balik ambik jet ski putih kat rumah, aku pun teruskan la bawak kereta kebal aku ke ofis. Redah je la. Lagi pun dah pukul 10 lebih, mana ada traffic jam lagi. Tapi masalah muncul waktu petang, iaitu dalam perjalanan nak balik.

Separuh perjalanan di atas lebuhraya yang banyak laluan lurus tapi ada bahaya tersembunyi bila hujan lebat, Masa tu hati aku dalam dilema, laluan mana yang aku nak ikut. Exit mana patut aku redah. Kalau exit pertama, aku terpaksa melalui plaza tol yang mengenakan bayaran sebanyak RM2.00. Dan kalau aku ikut exit kedua selepasnya, tol yang perlu aku lalu cuma RM1.60 je bayarannya. Tetapi ada lebih risiko berbanding exit pertama. Iaitu jaraknya lebih jauh dan...
Continue reading →

18 nasihat berguna:

Heart-A-Tack

14
2:02 PM
Assalamu 'alaikum (jarang bukak entri dengan ucapan salam)...


Tengok gambar print screen kat atas ni. Ha, nampak tak? Nampak tak? Nampak??? Tak???

Continue reading →

14 nasihat berguna:

Siapa Nama?

25
3:56 PM
Semua orang ada kawan. Tak kira setinggi mana tahap anti-sosial dia tu, sekurang-kurangnya ada la jugak beberapa orang kenalan dalam buku panduan telefon dia tu. Dan dalam ramai-ramai tu, mesti ada je yang mempunyai nama panggilan yang pelik-pelik. Pelik maksud aku bukan setakat susah nak disebut, tapi jugak asal dari mana nama panggilan tu.

Aku ada kawan-kawan yang nama panggilan dia mewakili dari mana tempat asal atau kampung halamannya. Contohnya:

Continue reading →

25 nasihat berguna:

Selamat Datang Liga FAM

10
10:08 AM
Bagi gambar dulu, kendian baru cerita...

Setakat yang aku perasan, JDT je yang ada jersi cute macam pengadil tu! Heheheee... 
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Cukai

23
8:49 PM

~Bayar cukai kat pemerintah Indonesia pulak la. Aku harap hasil cukai tu tak digunakan untuk membayar persembahan penyanyi K-Pop.

~Marlboro Light, adakah cubaan mengurangkan tebiat merokok dengan cara menghisap rokok tak sedap akan berjaya?

23 nasihat berguna: