Perhubungan dan Kepercayaan

8
10:08 AM
Kau tau apa sebab utama orang beli polisi ni. Sebab relationship, bro. Kau jual kat sepupu kau, sepupu kau kenalkan kat abang ipar dia, abang ipar dia pulak masukkan adik-beradik dia and so on. Jadi kau tak perlu risau pasal tu semua. Macam kau dengan aku. Kita dah kenal sejak sekolah teknik dulu. Masa datang jumpa kau hari tu, aku tak payah cakap banyak. Kau terus nak beli. Ni bukan setakat relationship yang sedia ada je bro, tapi jugak kepercayaan. Atas dasar kepercayaan tu la yang buatkan kita semua boleh develop diri sendiri.

Eh, kau ingat kerja senang ke tiba-tiba nak tahan orang yang tak kenal kat tengah jalan lepas tu present kita punya produk? Kerja gila bro. Sebab tu aku datang direct jumpa kau hari ni nak offer kau ikut aku. Nak buat jadi part time pun takde hal. Aku tolong kau, kau pulak tolong diri sendiri.

Ayat yang aku ulang semula dengan olahan sendiri, tapi tetap tak lari maksud. Korang ingat aku ni macam recorder ke boleh recall perkataan dia sebiji-sebiji...


Continue reading →

8 nasihat berguna:

Kemon Wak Mar, Semangat...!

25
11:16 PM
6:10 petang
Ahad
23 Feb 2014
Pusat Perubatan Universiti Malaya

"Alamak, kalau la boleh pasangkan recorder. Lepas tu tekan play bila orang tanya..." Begitulah jawapan Wak Mar bila ditanya tentang kemalangan yang berlaku minggu lepas, secara berseloroh. "Sepuluh orang datang, sepuluh orang tanya benda sama". Sambung anak bongsunya pula dan disambut dengan gelak ketawa kami.

"Tapi takpe la, itu kira macam nak bagi semangat jugak. Sebenarnya macam ni..." dan dia lantas menceritakan dengan terperinci tentang apa yang berlaku di persimpangan Jalan Ampang - Jalan Jelatek tempohari. Tentang bagaimana sebuah kereta membuat pusingan-U secara tiba-tiba tetapi perlahan, sehingga dia terjatuh dihempap motosikal sendiri. Tentang bagaimana tiada segaris calar pun di badan kereta itu. Tentang bagaimana pemandu itu menguruskan segala keperluannya memasuki hospital itu. Dan juga bagaimana dia menghadapi masalah untuk membuang air kecil dan besar.


Continue reading →

25 nasihat berguna:

Chower Cap

18
11:25 PM

Comel jugak diorang punya typo ni. Atau pun memang aku yang tak reti ejaan sebenar?

18 nasihat berguna:

Kerjaya Tanpa Wanita

27
4:22 PM
Jururawat? Oh yeah...! Apa yang menarik dengan hospital terutamanya swasta atau separa kerajaan adalah jururawat pelatih mereka. Comel-comel, lawa-lawa. Terus hilang gundah gulana di hati ni bila tengok diorang tersengih. Langsung takde rupa kerang busuk, lagi macam bunga ros tengah berkembang ada la.

Kalau aku masuk wad sebab kena heart attack, ada kebarangkalian aku akan duduk lama kat situ. Bukan sebab penyakit jantung makin teruk, tapi sebab datang penyakit lain pulak iaitu penyakit mengada-mengada.

Tapi satu fenomena yang aku perasan sejak akhir-akhir ni ialah dominasi wanita terhadap kerjaya dalam bidang kejururawatan yang sekian lama sinonim dengan mereka dah semakin dicabar oleh jantina yang lagi satu. Dan apa yang aku respek sangat kat budak-budak lelaki ni adalah...


Continue reading →

27 nasihat berguna:

Muka Itik

10
3:24 PM

Seriously, bila aku tengok gambar Rania ni, aku terpaksa mengaku yang aku cuma layak berada di kedudukan kedua je di dalam carta manusia comel (pada pandangan mata aku sendiri) kat Malaysia.

Salam Jumaat semua...

10 nasihat berguna:

Duri di Pintu Air

16
2:17 PM
Malam tu...

...yang sebenarnya dah tak berapa nak malam, sebab kami keluar hampir tengah malam dan sampai ke lokasi beberapa minit melepasi jam 12 tengah malam. Arab yang biasanya bertindak sebagai co-pilot, aku arahkan dia jadi driver. Biar aku je yang jadi co-pilot sebab antara kami bertiga, aku la yang paling mahir mencari jalan (puji diri sendiri) dalam gelap, pakar dalam membaca peta dan faham bagaimana GPS beroperasi serta tahu selok-belok kawasan sekitar. Walau pun Sungai Besar adalah kampung halaman mereka berdua, tapi aku tak pernah sesat setiap kali ke sini. Siap jadi guidance kat diorang lagi!

Mula-mula Arab menolak, semacam segan nak drive aku punya kereta kebal. Tapi bila aku puji cara pemanduan dia sebijik macam Collin McRae, terus muka dia berubah macam seniwati negara. Bangga la tu...

"Nak pergi arah mana ni bang?" dia menyoal.

"Masuk je jalan besar tu, nanti aku tunjuk mana-mana celah simpang nak masuk. Insya-Allah, berkat kepandaian aku, korang jangan takut sesat la," jawab aku dengan nada keangkuhan yang sangat tinggi.

Selang beberapa minit di dalam kereta...

Continue reading →

16 nasihat berguna:

Loose Honda Mayat

11
10:06 PM
Kebiasaannya Hotwheels akan keluarkan model diecast berdasarkan kereta keluaran dari negara Amerika. Dalam satu siri penuh, agak jarang jugak terisi dengan model kereta buatan negara dari Asia (aku maksudkan Jepun).

Cuma dua minggu lepas kalau tak silap, aku terjumpa satu model kereta yang dah dikira sebagai legend kat Malaysia. Siapa yang kaki kereta tu mesti biasa dengan Honda Mayat. Ye, kereta power takde bontot yang ada beberapa versi tu.

Yang tak tau, tengok gambar kat bawah ni:

Continue reading →

11 nasihat berguna:

Bertemu Jodoh

10
9:49 AM
Lanjutan daripada entri aku yang ini.

Sejak hari tu, aku dah kembali bersemangat memburu dan mensasarkan kepada dua model sahaja iaitu Volkswagen dan jugak Mini. Target aku nak kumpul seberapa banyak yang mampu, tak kisah la dalam scale apa pun asalkan dari dua jenis ni.

Tapi aku bukannya nak cari yang mahal-mahal harga sampai beratus-ratus ringgit tu. Ada memang la ada kat market luar sana, cuma fulus tu kalau tebal macam batu-bata boleh la beli. Model yang aku ada pun takde la mahal mana. Semuanya dalam range harga RM7 hingga paling tinggi pun RM20. Tu pun lepas proses tawar-menawar*.

Continue reading →

10 nasihat berguna:

Bohsia Jumaat

28
10:43 AM

Hehehee, jangan marah haa... Saje je nak bergurau senda pagi Jumaat yang mulia ni. Salam Jumaat kepada semua...

28 nasihat berguna:

Makanan Terakhir

22
10:33 PM
Telah keluar satu soalan di History Chanel berkaitan dengan rancangan All You Can Eat sejak beberapa hari ni yang berbunyi begini: What would you choose for your last meal?

Setahu aku, soalan ni biasanya akan diajukan kepada banduan akhir je. Tapi kalau soalan ni ditujukan kepada aku dan memerlukan jawapan yang direct, aku akan jawab...


Continue reading →

22 nasihat berguna:

Karma Lone Survivor

24
10:17 PM

"Heh, ntah apa-apa la kan. Yang Taliban tu kena tembak sekali dah mati. Askar Amerika ni pulak kena tembak banyak kali, baru la kawan dia tu mati. Tak logik betul kan?" Komen dia yang duduk di sebelah kiri, ketika filem sudah sampai di pertengahan.

Takpe, nanti kang masa sesi mentekedarah aku bagi jawapan yang tipikal jugak.

Di Food Junction, dalam keriuhan pelanggan yang tak reti makan sambil diam, aku mula mengajukan soalan sambil mata terus tertumpu pada makanan ala Korea di atas meja. "Sayang nak tau tak kenapa askar Taliban tu tembak sekali je dah mati? Kena head shot pulak tu..."

Continue reading →

24 nasihat berguna:

Volkswagen Ikan Emas

15
6:20 PM

Memiliki benda mati macam gambar kat atas ni pada aku, lebih baik daripada memelihara benda bernyawa. Tak perlu diberi makan, tak perlu dibersihkan dan dihiaskan sangkar atau peti akuarium. Serta tidak perlu sentiasa diperhatikan akan tahap kesihatannya.

Tetapi masih juga boleh dibelai, disentuh, dihidu, diamati dan ditenung selama yang mungkin. Kagumilah hasil tangan manusia yang otaknya dipinjamkan oleh Tuhan.

Continue reading →

15 nasihat berguna: