A for Altel, B for Botak, C for Confuse...

10
4:14 PM
<Tiada gambar untuk entri kali ni>

Dua tiga hari ni, tengah sibuk berlegar cerita pasal Altel. Dari Facebok bawak ke Whatsapp, dari Whatsapp bawak ke pantri. Pantri tak berasap sebab sekarang ni kan tengah bulan puasa. Siapa aje yang berani bancuh kopi pukul 8 pagi. Punya la kecoh cerita orang nak bertukar ke telco yang baru ni sampaikan telefon bijak aku pun jadi `tergantung' disebabkan teks yang terlalu banyak dalam satu pesanan Whatsapp.

Apa ke jadah yang korang kecohkan ni?

Selak punya selak. Oh, rupa-rupanya Altel ni telco terbaru yang muncul untuk bersaing dengan operator telekomunikasi yang sedia ada. Konon-kononnya Altel ni jauh lebih murah macam bubble gum dengan coklat Daim kat KLCC (sekadar perbandingan),  lebih laju macam belalang tempur aku berbanding dengan honda bulat. Dan satu perkara yang diorang sibuk canangkan dan angkat sebagai sebab utama kenapa kita semua umat muslim satu dunia mesti bertukar adalah, Altel ni juga dimiliki orang muslim (apa yang aku faham la).

Oh, macam tu kisahnya...

Tapi pada aku,

Continue reading →

10 nasihat berguna:

Tenangkan Bontot Anda

10
3:04 PM
Awek muka Jepun ni nama dia Suiko Takahara. Ah, nanti-nanti la aku naikkan entri baru. Kasi layan dulu awek ni...

10 nasihat berguna:

Tindas

29
11:05 AM
Sumber gambar dari sini.
Nampaknya, sehingga pagi ni aku masih lagi gagal membayangkan, bagaimana agaknya kalau wanita tua yang menjulang buku lima ke udara ni adalah ibu aku sendiri. Gagal juga meneka apakah jenis penindasan yang dia rasakan hingga sanggup bangkit begitu. Kenapa? Kerana aku sebenarnya masih lagi kurang peduli walau pun seringkali berlakon seolah-olah memahami.

~Situasi anak-anak sekolah yang keciciran kerana tiada sepatu dan pakaian untuk ke sekolah, masih lagi satu realiti. Menurut akak aku yang juga seorang guru...

~SOAD (jangan klik)...

29 nasihat berguna:

Danish, dari JDT menuju ke Selangor...

10
10:13 PM
Nama : Muhammad Danish Irfan... Abang kepada si Qistina yang aku ceritakan dulu.

Umur : 9 tahun beberapa hari (lupa pulak budak ni dah darjah 3, ingatkan darjah 2 lagi). Kalau nak tau, minggu lepas adalah hari lahir dia, tapi yang ni pun aku tak ingat berapa haribulan walau pun dia ni anak buah aku yang paling sulung.

Sukan kegemaran : Mesti la bola sepak. Sampai sanggup tak tido malam (kononnya) semata-mata nak tunggu Liverpool punya perlawanan.

Jadi, sempena ulang tahun kelahiran dan kejayaan dia menempatkan diri di tempat pertama dalam peperiksaan yang lepas, aku dengan senang hati bawak dia tengok bola kat stadium. Perlawanan antara pasukan Selangor yang power menentang pasukan ATM yang banyak mengada-ngada. Sebelum tu dia ada tanya aku, "Uncle teka World Cup tahun ni siapa yang menang?"

Continue reading →

10 nasihat berguna:

Cikgu Zahari

10
10:59 PM
~Dialog yang sepenuhnya dan tepat aku dah tak ingat, tapi lebih kurang macam ni la bunyinya...

"Siapa tau apakah yang dikatakan dengan suruhanjaya?" Soalan tu ditujukan oleh Cikgu Zahari kepada semua pelajar pagi tu. Takde seorang pun yang bersuara, apatah lagi mengangkat tangan. Masing-masing senyap. Daripada hampir 30 orang pelajar, separuh mereka hanya mampu 'mencari anak semut kat lantai', tertunduk menyembunyikan muka.

Begitu juga dengan aku. Tunduk ke meja dengan harapan aku tidak pernah wujud dalam kelas tu buat beberapa saat.

"Ha awak, cuba jawab. Salah pun takpe. Jawab je apa yang awak tau." Cilakak. Dari ekor mata aku, aku perasan ayat tu ditujukan kepada aku walau pun nama aku tidak disebut. Ciss...

Continue reading →

10 nasihat berguna:

Tom Morello's

4
2:17 AM
tom morello's guitar arm the homeless rage against the machine
Sumber imej dari sini.
"Arm The Homeless", salah satu bayang-bayang kembar yang sentiasa di dalam dakapan Morello selain daripada "Soul Power".

4 nasihat berguna:

Sedikit Kisah Tentang Atiqah

16
9:58 PM
Berumur baru 9 tahun dan memegang jawatan sebagai pelajar biasa di sekolah, dalam darjah tiga. Datang dari latar belakang keluarga yang sederhana, tinggal di dalam masyarakat yang serba sederhana walau pun fizikalnya lebih sedikit daripada sederhana. Seakan pipinya boleh diibaratkan seperti sebiji roti manis, jualan bai yang kadang-kadang aku terserempak tatkala keluar kerja.

Sejak akhir-akhir ni dia rajin lepak kat rumah aku. Entah apa yang dia buat, aku pun tak tau. Mungkin saje nak kacau mak aku buat kerja kot. Walau pun hakikatnya orang tua aku tu memang tak banyak kerja kat rumah.

Selain itu, dia ada sesuatu yang budak sebaya dia tak ada iaitu...

Continue reading →

16 nasihat berguna:

Syarat Nak Kahwin Lagi (Berpoligami)

12
3:41 PM
Topik sembang untuk hari ini adalah, syarat utama yang perlu di`setel'kan dulu kalau nak kahwin lagi satu...

syarat utama poligami nak kahwin lagi satu

syarat utama poligami nak kahwin lagi satu

syarat utama poligami nak kahwin lagi satu

Continue reading →

12 nasihat berguna:

Perjumpaan Semula

10
10:06 AM
Gambar-gambar yang mampu membuktikan bahawa kami orang lelaki kekal macho walau pun dalam tempoh lebih 10 tahun...


Dari kiri: Zain, Asoi, Zari, Botak dan Pastik. Si Pastik ni walau pun dari dulu sampai sekarang selalu kena bahan, tapi gaji dia sekarang lagi banyak daripada bos aku...
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Menjadi Ketua Yang Disayangi III

8
11:48 AM
Assalamu 'alaikum, aku ada sorang bos yang agak sempoi. Sempoi bukan sebab dia pakai warna baju dan seluar yang sama setiap hari (kemeja putih lengan panjang dengan seluar hitam macam pengawas) tapi sebab dia ni jenis yang tak kisah. Muka pun selalu ada senyum.

Dan satu lagi yang aku respek kat bos aku ni, dia malas nak ambik port pasal punch card ni. Korang nak ketukkan orang lain punya kad, itu korang punya pasal. Dia peduli apa, asalkan kerja semua beres.

Sampai ke satu tahap tu, dia tampal kertas kat panel bilik dia yang betul-betul mengadap mesin punch card tu. Sebelum ni, mesin ni diletakkan depan bilik dia supaya senang bos nak pantau pergerakan keluar masuk semua staf. Mana-mana yang menipu tu, boleh la detect dengan mudah.

Ha, nampak tak glass panel yang dia dah cover tu?
Itu cerita lain. Satu lagi yang buat aku `geram' setiap kali menjenguk ke dalam bilik bos aku ni adalah...
Continue reading →

8 nasihat berguna: