Tuan Penasihat 50 percent

14
11:59 PM
Assalamu 'alaikum, nak bagitau sikit tentang satu promosi berani di satu premis makanan sedap(1) tak ingat punya. Premis ala San Francissco tetapi penuh dengan ciri keislaman ni terletak di TTDI Jaya, berhampiran Politeknik Shah Alam dan betul-betul di belakang stesen minyak Petronas, tempat aku lepak masa malam Deepavali yang lepas. Suasana tenang, aman dan mampu menghilangkan kegundahan yang bersarang di dalam usus besar kalian dengan sajian ala carte yang ala kadar, sesuai dengan konsep kesederhanaan yang dianjurkan dalam Islam.

Bermula dari entri ini diterbitkan sehingga 31 Disember 2014, harga makanan dan minuman yang perlu dibayar hanyalah sebanyak 50% daripada harga sebenar, pada setiap hari Isnin dari jam 12:00 tengahari hingga 2:00 petang. Memang sesuai untuk golongan pelajar dan juga marhaenis yang sedang mengikat leher.

Tambahan pulak,
Continue reading →

14 nasihat berguna:

First Few Things I Learned About Real Life

16
8:59 AM

3 things you should never say to a cop:

*How about I buy you donuts and you let me go.

*I smell bacon.

*Didn't I see you get your butt kicked on `cops'.



"Ah, merepek je la uncle aku ni. Membuta lagi bagus..."

~Aizi Raina, adik kepada si comel Aizi Rania. Hmm,  kecik-kecik lagi dah jadi kakak. Heheheee...

16 nasihat berguna:

Kunjungan Tuan Tidak Diperlukan

8
8:22 PM
...kembali ke kisah dalam negara setelah hari ini kita sekali lagi dikejutkan dengan kehilangan pesawat Air Asia penerbangan QZ8501.

Beberapa hari ni, aku punya tuan Perdana Menteri boleh tahan teruk jugak kena tibai apabila rakyat kebanyakan kat sini tengah sibuk randuk air banjir separas dada, dia dan jugak beberapa menteri kitchen cabinet langsung tak nampak batang betis. Buat yang belum tau, tuan Perdana Menteri ni tengah bercuti kat seberang laut sambil-sambil layan golf barang seround dua dengan presiden negara yang dia lawati tu (tapi sekarang dah balik pun).

Sebenarnya, aku tak berapa kisah sangat kalau beliau tak melibatkan diri secara langsung dengan usaha menyelamat mangsa banjir kat pantai timur dan sebahagian lagi negeri utara semenanjung ni. Dan lagi elok jugak kalau beliau tak berada langsung di tempat bencana. Benda ni aku terfikir sejak dua hari lepas,
Continue reading →

8 nasihat berguna:

Atas Lebuhraya

10
8:44 AM
Biasanya sebelum ni, bila tiba waktu balik kampung semasa cuti Hari Raya (terutamanya), selalu jugak kita panas hati bila tersangkut dalam traffic jam. Berjam-jam lamanya duduk menakung atas highway. Tambah panas hati bila tengok kereta kat sebelah.

What? Kau pun sibuk nak balik kampung jugak ke? Apa jadahnya nak menyemak atas jalan ni. Yang berayanya aku, bukan korang. Hampas kelapa betul la...

Agak jaki jugak la tengok orang-orang yang takde kaitan dengan raya ni pun ikut sibuk jugak. Pergh...!

Tapi tu dulu. Dulu punya cerita la. Sekarang aku dah steady. Tak kira la Raya Puasa ke, Deepavali ke, Tahun Baru Cina ke, asalkan boleh sambung cuti sampai ke hari minggu je, aku mesti standby berkira-kira budget nak balik kampung. Budget masa dan kewangan.

Oleh itu,
Continue reading →

10 nasihat berguna:

DIM, Yang Tak Berapa Nak Siap

14
7:03 AM
Beberapa minggu lepas, aku ada usha satu display rack untuk memuatkan 72 biji koleksi kereta aku. Cantik, harga pun boleh tahan. Tapi memandangkan masa tu aku belum gaji dan harga untuk sebuah display rack tu bersamaan dengan seratus biji (lebih kurang) kereta lagi, aku pun batalkan niat untuk meneruskan urusniaga.

Apa barang beli, buat sendiri la baru cara...!

Kata diri aku yang satu lagi, sementara diri aku yang ketiga masih mendiamkan diri. Entahkan mahu, entahkan malas. Sebab kadang-kadang diri aku yang ketiga ni dia punya malas memang dah tahap susah nak buat apa, tau nak membuta je.

Mujur, minggu ni (semalam dan hari ni) diri aku yang kedua berjaya mengerahkan kami bersama-sama mengembeling tenaga untuk menjayakan projek kecil ni. Belum sampai tahap display rack lagi, cuma nak test power buat frame je. Cukup untuk memuatkan 6 biji kereta setiap frame.

Berikut adalah langkah demi langkah:

Continue reading →

14 nasihat berguna:

Siapa Turun?

6
7:12 PM
"Hari Sabtu ni siapa turun Bukit Jalil?" Soalan diajukan dalam bentuk teks kepada ahli-ahli kumpulan.

Sejam berlalu, senyap...

Masuk jam yang kedua, masih lagi senyap... Tiada balasan daripada ahli-ahli yang lain. Bila disemak pada info, lebih separuh daripada ahli yang berjumlah 34 nombor (orang) dalam Whatsapp dah pun baca soalan aku awalnya tadi.

Celaka apa, takde sambutan pun soalan aku. Selalunya time macam gini, meriah dengan mesej yang masuk. Macam langau menghurung taik, berebut-rebut.

Bila hampir tamat jam yang ketiga, barulah ada jawapan `kelakar' daripada
Continue reading →

6 nasihat berguna:

Masalah Berkahwin Pada Usia Muda

10
4:37 PM
Berkahwin pada usia yang `terlalu muda' iaitu belasan tahun? Rilek la, jangan kecoh-kecoh. Apa ada hal, benda elok. Bukan berzina pun. Bukan berbogel atas pentas rancangan tv pun. Dan bukan curi duit anak yatim secara legal pun.

Pada aku, takde salahnya dengan apa yang mereka (pasangan pengantin muda dan keluarga) tu buat. Dan sepatutnya tak sepatutnya timbul sebarang pertikaian. Sebab kemampuan untuk memikul tanggungjawab tu tak tertakluk pada faktor usia semata-mata.

Bila dia dah berkahwin pada umur 15 tahun, dengan sendirinya dia akan belajar menjadi seorang lelaki. Bertindak sebagai seorang ketua keluarga, berusaha memenuhi keperluan orang lain (iaitu isteri) dan jugak menyediakan keselesaan hidup pada keluarga sendiri (isteri dan anak-anak). Yang si perempuan pun macam tu jugak. Dengan syarat perlu adanya peluang dan sokongan yang diberikan oleh orang sekelilingnya. Tak kisah la dari segi sokongan moral atau material.

Apa masalahnya? Takde...

Cuma yang menjadi pembawa masalah ada orang-orang di sekeliling mereka. Itu sahaja.

Just give them a fucking chance...

Assalamu 'alaikum.

10 nasihat berguna:

Keputusan Perlawanan Akhir Malaysia vs Thailand, AFF Suzuki Cup 2014

6
8:04 AM
Ha, tu la... Kan aku dah kata.

Keputusan Perlawanan Akhir Malaysia vs Thailand, AFF Suzuki Cup 2014
Tweet pukul 2 pagi kelmarin.

Perkara yang aku nampak dalam bab ramal-meramal keputusan perlawanan bola ni, kita biasanya akan memberikan kemenangan kepada pasukan yang kita sokong. Kalau kau sokong Team A, mesti kau kata malam ni Team A akan menang ke atas Team B dengan jaringan 3-0.

Podah! Itu bukan ramalan namanya. Realistik la sikit brader...

Dah, tak payah cakap banyak lagi. Berdasarkan bakat meramal yang aku ada ni, sesiapa yang berhajat nak kaya cepat, tak payah la susah-susah pergi ngangkung lagi. Mari sini datang jumpa aku, belanja nasi kukus barang sepam dua. Lepas tu aku akan bagi nombor yang bakal naik.

*Selagi player kita clear bola ikut arah telur, selagi tu aku akan ramal mereka ni takkan menang besar.

*Boleh tahan skema tajuk entri kali ni ye Botak!

6 nasihat berguna:

OKU, Nyaris Aku Terlupa...!

10
8:31 AM
Draf pertama. Berdasarkan info yang terlalu kurang, tak tepat dan masih lagi tidak ada ke'confirm'an. Setakat ni je la yang mampu aku buat.

Dan sebagaimana seperti yang selalunya, komen-komen daripada bos mesti ada.


Cuma selepas dikomen tu, aku baru perasan yang aku dah tertinggal satu komponen yang paling penting dan mesti ada dalam bangunan yang akhirnya akan melibatkan kegunaan orang awam. Iaitu tandas.

Ini tandas bukan sebarang tandas. Tandas istimewa untuk kegunaan orang yang kewujudannya agak 'rare' dari kalangan kita. Memang mujur aku teringat. Kalau tak, mesti aku akan rasa bersalah bila bangunan ni dah siap kelak, tapi takde kemudahan untuk golongan manusia istimewa ni.

Selanjutnya,
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Rabu Dengan Kata-kata

8
10:07 PM


Kata-kata hikmah, mampu memberikan motivasi pada diri. Muncul dari tempat yang mempunyai kuasa pengambil nyawa utama di negara ni.

Kat mana aku dapat benda ni? Hehehee...

Dari sini la...
Continue reading →

8 nasihat berguna:

Azam Disember

18
8:12 AM
Toleh kiri, kosong. Toleh kanan, kosong. Bila aku mendongak ke atas, nasib baik ada susunan kepingan siling yang membentuk grid segi empat sama. Di antaranya terdapat casing lampu pendarflour berselang setiap tiga keping siling. Dan di sepanjang laluan pulak ada dilengkapi `down light' dengan cahaya menyorot ke atas karpet.

Apa benda aku nak buat ni?

Nak tidur, mata tak mengantuk. Nak sambung buat kerja, rasa macam fed up pulak mengadap lama-lama. Nyaris-nyaris nak muntah.

Entah macamana, tanpa sengaja aku `tertengok' beberapa keping kad Hotwheels yang belum aku buang di penjuru meja. Sebahagian kecil daripada koleksi. Yang lain-lain dah selamat aku buang.

Dan secara tiba-tiba pulak aku dapat satu idea macamana aku nak setelkan benda ni.

Continue reading →

18 nasihat berguna:

Julie Yang Bijak

12
8:05 AM
Bijak yang macamana pulak si Julie ni, bijak yang sama tahap macam aku masa sekolah rendah dulu ke? Tahap yang boleh baca sifir 19 sambil tengok Dunia Jam 10?

Bukan, bukan bijak atau genius taraf budak sekolah macam tu. Tapi yang macam ni ha... Perhati elok-elok.

produk baru biskut julie's

produk baru biskut julie's

Ha, nampak tak permainan dia kat situ? Maksudnya
Continue reading →

12 nasihat berguna:

Kejayaan Senyap

17
11:40 PM
Keputusan menyuarat yang diadakan pada 15 November lalu dengan sebulat suara telah menetapkan, penggunaan kad perakam masa akan dihentikan bermula pada bulan Disember 2014...


Keh keh keh... Pemberontakan senyap yang aku jalankan selama beberapa bulan ni nampaknya berhasil (entri yang dulu ni). Bangga siot...

17 nasihat berguna:

Sesuatu Yang Hilang...

16
3:15 PM
Kita semua akui bahawa memang tiada satu pun yang kekal dalam dunia ni, kecuali Dia. Namun, kehilangan sesuatu yang dirasakan ketika belum masanya, adalah begitu memeritkan. Apatah lagi, setelah sekian lama kehadirannya itu dinantikan.

...dan bertabahlah!

Sabak Bernam
29 November 2014
"Sesetengah orang sering merungut kerana bunga mawar mempunyai duri. Namun, saya bersyukur kerana duri mempunyai bunga mawar". - Alphonse Karr

16 nasihat berguna: