Feng Shui

21
9:53 AM
"Jadi younger generation sekarang ni masih apply lagi ke benda-benda berkaitan feng shui ni?" Terselit soalan ketika feng shui menjadi topik perbualan, tak lama selepas melewati sebuah tokong yang membelakangkan sebuah bukit dan menghadap laut lepas. Satu susunan kedudukan yang baik.

"Tiada banyak sudah. Sekarang mereka cari property lagi tengok berapa ringgit per square feet."

Dan kami berempat pun berhuhu sepanjang perjalanan...

21 nasihat berguna:

Sri Lanka

20
11:40 PM
...testing, one, two, three.

Ok, cun!

*****

"Ke mana lepas ni?" Soal aku memulakan perbualan. Dia yang tadinya mengeluarkan sekotak rokok dari dalam drawer milik tokan rokok kemudiannya melabuhkan bontot di kerusi sebelah aku. Tersengih. Kurang kacak kalau nak dibandingkan dengan aku.

"Hari tu kau kemain lagi naik vespa masuk Thai. Ada projek baru tak lepas ni..." sambung aku lagi.

Yela siapa tak geram tengok dia update gambar yang cantik gila punya background. Nama tempat pun entah apa, tak pernah aku tau wujudnya.

Memang power mamat ni, ke mana-mana negara yang dia pergi, pandai je cari tempat-tempat yang cantik. Dan tambah respek adalah ada beberapa kali dia travel sorang-sorang. Kadang-kadang tu sampai seminggu. Pow, pow, power siot...

Nak tambah power lagi, dia bagitau yang next project adalah nak backpacking ke Sri Lanka pulak.

What the... kau cari apa kat Sri Lanka sana? Tempat yang sememangnya kita semua tau agak mencurigakan jugak tahap keselematannya. Aku takut kang baru beberapa jam jejakkan kaki ke luar airport, dah kena kidnap dengan kumpulan rebel kat sana. Cis, Botak lu ni mulut manyak cabul...

Katanya, dia sengaja pilih tempat-tempat yang ramai orang tak tau apa yang menarik kat sana. Tempat yang macam itu la ada kemungkinan tersembunyi sesuatu yang istimewa. Dengan cabaran yang kita sendiri langsung tak boleh jangka. Maklum la tempat orang, kita pun tak tau macamana cara hidup diorang. Tahap sosial yang mungkin mempengaruhi pandangan mereka pada orang luar, walau pun pelancong.

Apa pun, aku harap kau selamat pergi dan selamat kembali. Tak bawak balik cenderahati pun takpe, asalkan aku dapat tumpang komen kat gambar yang kau upload tu.

Hehehee...

Sekian, assalamu 'alaikum.

*****

Testing, testing. Ok, ngam...!

20 nasihat berguna:

Spekulasi Dan Manipulasi 50 Sen

8
4:02 PM
Dunia ni penuh dengan manipulasi dan spekulasi, kan? Sebab benda-benda yang berkaitan dengan dua perkara ni la yang sebenarnya memainkan peranan penting terutamanya dalam hal-hal ekonomi. Kenapa tiba-tiba aku cakap macam ni, nak ganti jadi gabenor Bank Negara ke?

Sebenarnya, aku rasa pelik dengan harga sekeping not RM1 yang ada tandatangan Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman (gabenor Bank Negara yang k-6) tiba-tiba mencanak naik tak lama dulu. Sampai cecah beribu ringgit tu. Apa gila...

Ada yang kata duit ni ditandatangan Aishah (klik sini untuk entri dari blog brader hensem ni), dan ada kata pulak duit ni tak sepatutnya memasuki pasaran untuk dipergunakan disebabkan terdapat masalah teknikal. Jadi bank Negara pun dah tarik balik duit tu dan pengeluarannya dihentikan. Tapi walau macamana pun ada la terlepas sedikit, membuatkan jumlah duit yang berada di luar adalah terhad. Atau pun dalam istilah bagi pengumpul adalah `rare'.

Ahaaa, di sini la timbulnya apa yang aku maksudkan spekulasi dan manipulasi.

Ini aku punya teori...

Apa yang aku perhatikan, dalam dunia pengumpulan termasuk pengumpulan
Continue reading →

8 nasihat berguna:

E22 Highway To Hell (SDE)

17
8:15 PM
Dua hari lepas, aku ada perasan satu update daripada Lembaga Lebuhraya Malaysia melalui diorang punya twitter, pasal kerja-kerja menampal lubang yang dah berkurun bersarang atas E22 Lebuhraya Senai-Desaru (SDE).

Sila la menjamu mata dengan gambar-gambar progress yang aku curi dari diorang ni. Hehehee...

lebuhraya senai desaru

Seterusnya...

Continue reading →

17 nasihat berguna:

Now Everyone Can...

8
8:16 PM
*****

Lebih kurang separuh perjalanan pulang dengan feri dari pekan Song ke Bintulu menyusuri Sungai Rajang, tiba-tiba feri diperlahankan sedikit demi sedikit sehingga berhenti sepenuhnya. Aku perasan lebih tiga suku penumpang di dalam bot itu sedang membuta dan tak ramai yang terjaga apabila feri dihentikan di tengah-tengah perjalanan.

Aku rasa sedikit kaget. Apa hal pulak tiba-tiba berhenti ni. Takkan nak isi minyak kat tengah-tengah sungai ni, ingat highway PLUS ke.

Pintu di hadapan yang menghubungkan kabin penumpang dengan ruang pemandu terbuka, dan muncul seorang lelaki menjengukkan kepalanya.

"Tengok luar sana..." arahnya ke arah kami, beberapa orang penumpang yang berjaga sambil tangannya menunjuk ke luar.

Cepat mengikut arahannya, di sebelah kanan berhampiran tebing sungai sana, mata aku cepat menangkap sesuatu yang... yang...

What the, besar gila...

Continue reading →

8 nasihat berguna:

Kumbang Untuk Dibida

0
1:19 PM
...dipendekkan cerita.

Dua atau tiga minggu lepas, salah satu group yang aku join ada bukak satu bidaan khas untuk kami para collector. Tuan punya group ni buat bidaan ni bukannya nak jual barang atau mendapatkan keuntungan, tapi sebagai salah satu saluran untuk membantu satu keluarga ni. Di mana hasil jualan daripada bidaan tertinggi akan disalurkan terus kepada pihak yang memerlukan bantuan ni.

Aku rasa, benda ni sesuatu yang agak menarik jugak. Korang collector dapat memiliki beberapa barang rare yang tergolong dalam kategori "collector's item" dan pada masa yang sama, dapat jugak buat sumbangan. Si penjual pun macam tu jugak. Mungkin dia ada lebihan barang yang dia tak perlukan dan berniat nak lepaskan kepada collector lain yang sudi, tapi pada masa yang sama dia pun nak menyumbang sekali.

Dan aktiviti bidaan amal ni membuatkan dunia mengumpul sebagai hobi ni tambah meriah lagi.

Jadi lepas berfikir beberapa ratus jam, aku pun nak buat benda yang lebih kurang sama jugak la. Di mana pada aku sekarang ada la beberapa item yang aku nak lepaskan memandangkan item ni ada lebih daripada satu dalam simpanan. Nak buat apa simpan benda yang sama kan. Baik aku lepaskan je.

Cuma aku tak pasti sama ada kalian sudi atau tidak nak join bidaan ni. Sebab aku takde barang yang tersangat rare, tapi cukup la seadanya untuk digantung di dinding atau nak masukkan dalam poket (kena loose la, takkan carded pulak).

Apa benda barang yang aku nak lepaskan tu? Ini la dia...

Continue reading →

0 nasihat berguna:

Sami Ferrari

12
9:57 AM
"Minggu depan hari Selasa, pergi Sabah. Boleh?" Katanya sebaik menghampiri. Satu ajakan yang aku rasa agak menarik jugak memandangkan aku pun dah lama tak melawat kawasan.

"Ok, set." Terus aku setuju tanpa banyak soal. Tanpa bertanya apa yang aku kena buat kat sana, dan siapa lagi yang akan ikut sertai kami ke sana...

Sebabnya, bukan la aku nak sangat naik flight atau kononnya nak melawat kawasan. Tapi aku baru dapat info yang favorite spot aku kat KLIA2 tu agak aktif jugak restock barang. Jadi mana la tau masa aku datang tu, kebetulan ada case baru sampai. Masyiookkk...

Perancangan awal dibuat. Kat mana aku nak parking moto kelak, tren pukul berapa, nak breakfast kat mana dan jugak dengan caragas aku siapkan kerja-kerja yang masih dipikul sejak beberapa harinya. Kalau nak outstation ni kena la setelkan kerja dulu, baru la tenang sikit kan.

Pagi Isnin. "Nah, flight pukul 10. Kita naik MAS dari KLIA..." Dia menghulurkan dua keping kertas A4 bercetak kepada aku.

Continue reading →

12 nasihat berguna:

Kami Datang, Kami Serang, Kami Timbang...

6
11:26 AM
Setelah kegagalan memujuk penghuni Sungai Bernam agar menjengah darat tempohari (entri raya dua, tiga minggu sudah kat sini), aku pun memberikan janji lisan kepada Arab untuk memenuhi kegersangan dia menaikkan ikan dengan set joran baru dia. Rasa kesian pulak sebab sejak beli set pancing secara diam-diam ni langsung tak pernah dapat bawak naik ikan, walau pun seekor anak ikan bilis.

Ikan duri yang dia dapat sebelum ni pun cuma pinjam aku punya joran je. Sebab tu la bila tau aku nak mengail bawah jambatan hari tu dia punya excited lain macam betul. Pantang tengok aku bukak pintu rumah, terus tanya `nak pergi mana?' Haram jadah betul. Tapi tu la, kesian pulak bila balik dengan tangan, kaki dan perut yang kosong.

*****

Minggu lepas, aku pun bawak la dia pergi ke satu kolam pancing dekat Banting. Menurut kawan aku yang dah pernah try kat sini, tempat ni memang syok. Kalau pergi memang tak pernah tak dapat. Kononnya kalau letak udang kat tebing pun ikan boleh bawak lari ke tengah kolam. Phuiihh, kemas jugak dia punya sembang. Boleh mendatangkan keghairahan pada orang-orang yang dah lama tak bawak naik ikan macam aku ni.

Continue reading →

6 nasihat berguna:

...Dan Dia Pergi Tanpa Diketahui.

10
10:58 PM
Tingkatan tiga, selepas habis sesi persekolahan. Hanya kami bertiga iaitu aku, Pedi (nama sebenar) dan Sani (nama sebenar) yang melalui short cut ke bus stand untuk mengambil bas masing-masing. Ini adalah laluan kegemaran kami dan juga beberapa kumpulan yang lain kerana lebih dekat dan tidak terdedah dengan panas terik matahari. Sepanjang perjalanan bermula dari celahan lubang pagar di sisi kanan kawasan sekolah hingga ke bus stand, kami akan melalui ladang kelapa sawit (kini telah tiada kerana sudah didirikan pasaraya) dan sebuah tokong cina selain melayan salakan anjing-anjing belaan di tokong itu. Beberapa minit kami berjalan, di sudut selekoh jalan tanah merah sana kelihatan beberapa pelajar (seingat aku ada empat orang) dari sekolah yang sama dengan kami sedang duduk-duduk di atas pelepah kelapa sawit dan ada antara mereka yang mencangkung sambil asap berkepul-kepul keluar dari rongga hidung. Kami bertiga meneruskan perjalanan. Sebatang rokok yang aku pau dari Apis (nama sebenar) ketika di sekolah tadi sudah tinggal separuh aku hadam. Dari jauh, aku sudah dapat mengagak akan perkara yang bakal berlaku. Sani kelihatan tenang seolah mempunyai kuasa ajaib untuk mengetahui kejadian pada masa hadapan. Di tangannya juga terselit rokok, juga tinggal separuh. Antara kami bertiga, Sani adalah perokok tegar, manakala aku hanya `perokok tumpang' dan cuma Pedi seorang sahaja yang tidak merokok. Aku kira sehingga sekarang dia masih lagi bebas dari tabiat itu.

Beberapa depa sebelum kami bertiga mendekati tempat mereka berkumpul, semua mereka bingkas bangun dan masing-masing mula bergerak ke arah kami. Pedi dan Sani memperlahankan langkah. Begitu juga aku yang berjalan di belakang sekali. Kemudian, kami bertiga berhenti...
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Juara Syawal 1436

18
2:35 PM
Mengumumkan tempat kedua bagi carta Juara Syawal bagi tahun ini adalah...

kerepek pisang sedap

Keperek pisang dari Kampung Parit Jawa, Batu Pahat. Dia punya rasa lemak dari hirisan pisang entah apa ke nama memang sedap, sederhana masin kena dengan lidah orang tua yang aku miliki. Sampaikan geng-geng lelaki pergi lepak luar pun aku tak join. Lebih khusyu' mengadap benda ni. Sesuai untuk yang gigi berlubang macam aku ni.

Manakala kedudukan juara pula dimiliki oleh....

Continue reading →

18 nasihat berguna:

Bawah Jambatan

8
4:36 PM

Gambar diambil lebih kurang jam enam petang, sebelum penemuan aku dengan Viva Forever di pekan Sabak Bernam. Hmm, air surut. Mungkin dalam enam jam lagi air akan pasang sepenuhnya. Cantik sangat la tu. Lokasi pun strategik. Betul-betul bawah jambatan Sungai Bernam yang menjadi sempadan antara negeri Perak dengan Selangor. Siap ada platform dan boleh baring-baring lagi, kalau dah boring sangat tak dapat ikan. Lampu jalan yang bersusun di atas jambatan sepanjang jalan pun aku rasa mampu memancarkan cahayanya hingga ke bawah sini, tanpa ada apa-apa halangan. Biarpun tidak lagi cerah.

Jadi la tu, daripada kami terpaksa meraba-raba dalam gelap. Kan?

Malamnya, operasi bermula lebih kurang jam 12 tengah malam.

Continue reading →

8 nasihat berguna:

Viva Forever

15
12:43 AM
Lokasi : Pekan Sabak Bernam, simpang empat Sungai Besar - Bagan Datoh
Masa : 6:10 pm
Tarikh : 25 Julai 2015

Masa aku keluar je dari mini market 99 Speedmart (pekan Sabak Bernam), tiba-tiba pulak kereta Viva ni berhenti kat depan kedai makan yang letaknya bersebelahan dengan mini market tu. Pemandunya pulak sedang bercakap dengan seseorang di kedai makan tu.

Segera aku masuk ke dalam kereta (kebetulan tak jauh dari Viva ni), start enjin dan terus mencari kedudukan yang baik untuk mengambil gambar. Tapi baru je kaki kiri aku menekan foot brake, si Viva ni pulak dah gerak.

Continue reading →

15 nasihat berguna:

Menukar Stokin Telinga

19
10:51 PM
Rasa-rasanya, dah nak masuk tahun ketiga kot aku gunakan gambar profail yang sama. Dan kalau sesiapa perasan, cermin mata yang aku pakai tu sebenarnya adalah antara kesayangan aku sebab design kerangka yang agak sporty dan jugak selesa dipakai (mula-mula je macam tak sedap, lepas tu lama-lama memang syok) walau pun frame yang aku beli ni bukannya original pun. Kalau original, banyak ratus jugak aku kena belanja. Tapi yang ni seingat aku cuma RM150 je. Power tak?

Disebabkan frame ini adalah kesayangan aku, jadi aku jarang pakai buat `basahan'. Cuma priority aku berikan kalau aku nak keluar dating, tengok wayang atau untuk aktiviti yang perlukan aku tampil segak bergaya, kacak, menawan, menarik, tertarik aku memang da bomb...!

Tapi sejak beberapa minggu ni, bahagian yang paling penting pada frame ni dah mula menunjukkan tanda-tanda penuaan dan perlu dipencenkan dengan segera. Sampaikan aku terpaksa balut dengan selofan tape kat bahagian hujung `earsock' tu. Sekali imbas, nampak macam gonjeng pulak. Hahahaa...!

Akhir sekali, aku terpaksa mengalah.

Continue reading →

19 nasihat berguna:

...Dan Hari Itu Kami Pun Tuang!

8
2:13 PM
Kurang dua kilometer sebelum ke pekan Selandar, Melaka.

Kalau tak silap, masa tu muka jam yang melilit pergelangan tangan aku baru je menunjukkan pukul 10 pagi. Tapi dia punya terik, ya ampun. Cuma Tuhan je tau.

Dan memang kebetulan pulak tanda reference tempat aku berdiri masa tu di tepi jalan yang langsung tak terkena bayang teduhan dari mana-mana pokok besar berdekatan. Ditambah pulak dengan permukaan jalan yang semakin membahang. Boleh dikira aku ni macam seekor ayam togel yang dimasukkan dalam ketuhar dengan kaedah pembakaran dari atas dan bawah.

Di atas, matahari memancarkan cahaya bersama-sama dengan teriknya yang menggigit kulit. Dan dari bawah pulak permukaan jalan seolah cuba mencairkan tapak safety boot aku.

Entah kenapa, cuaca hari tu memang lain macam betul la. Walau pun belum lagi masuk tengahari.

Aku memandang Angah yang mencangkung dalam dua atau tiga depa dari aku. Atoi pulak sedang berjalan beberapa puluh meter dari kami berdua sambil memikul tripod dan reflector di bahu. Macam biasa la, mamat ni kalau berjalan memang bergaya sikit. Sama ada dalam hujan atau di bawah panas matahari.

"Macamana Angah, aku dah tak boleh blah ni. Lutut ni rasa menggigil, lain macam betul la," kata aku pada angah. Kata-kata yang sebenarnya tidak la berupa soalan atau cadangan, tapi lebih kepada nak mendapatkan input daripada orang bawahan.

Continue reading →

8 nasihat berguna:

Double Strikes, Kena Kencing...

18
5:46 PM
Percayakah anda dengan apa yang aku nak sampaikan sekejap lagi? Sila percaya memandangkan aku jarang kencing pembaca blog ni, tambahan pulak bulan puasa kan...

Aku nak bagitau bahawasanya, selain daripada peniaga pasar ramadhan, penjual durian tepi jalan atau pasar malam adalah antara golongan yang tidak boleh dipercayai.

Kisahnya begini...

Malam tadi, lebih kurang jam 8:15 malam bila dah setel berbuka dan solat maghrib, tiba-tiba satu-satunya anak aku yang sejak lahir dah duduk dalam tekak (anak tekak la!) mula merengek nak merasa buah yang baunya boleh buat orang mengandung sakit kepala. Ini gara-gara malam sebelumnya, lubang hidung aku ada terbau aroma semerbak dari rumah sebelah (agaknya). Jadi, rasa mengidam pun datang la tak mengira waktu. Padahal, dalam setengah jam lagi nak masuk waktu isya'.

Sudahnya, aku capai wallet dan kunci belalang tempur,
Continue reading →

18 nasihat berguna:

Aku Tak Nak, Baziiiiirrrrrrr.....

12
2:36 PM
"Ada offer untuk staff kat resort, satu kepala RM25. Sorang staff boleh bawak lima orang je..."

Lebih kurang macam tu la ayatnya tengahari tu. Ayat yang kalau diterjemahkan secara halus lebih membawa erti permintaan. Permintaan tersirat.

Eleh, macam la aku baru kenal setahun dua.

Tapi apa yang tersurat dalam kepala botak aku ni, tahun ni aku akan tambah satu lagi NO dalam bulan ramadhan iaitu berbuka di luar. Lebih-lebih lagi secara buffet, tak kira la berapa kosnya. Murah atau mahal. Cuma kalau ada sesiapa yang berkenan nak payung tu, mungkin aku akan fikir 13 kali sama ada nak terima atau cuba untuk mereka beberapa alasan yang nampak cerdik, seterusnya dapat menjaga hati orang lain.

Aku rasa, macam boleh je. Sebab dah beberapa tahun ni aku berjaya memboikot pasar ramadhan. Kalau tak silap tahun ni dah masuk tahun ke-4 kot. Ketepikan kes istimewa kat Kota Bharu (entri ini) dan Kuala Kangsar tahun lepas.

Jadi, apa alasan paling padu aku nak bagi pada permintaan kat atas tu?

Continue reading →

12 nasihat berguna:

Berkongsi Rasa

9
6:43 PM
Yesterday's story.

I finished my meeting just after Asar prayers and me and my buddy took some bubur (porridge) back to his car. We parked quite a distance from the masjid.

As we putting the porridge at back of the car, an old Indian man was passing by a big gunny sack bag collecting tin cans and recycled items in exchange for cash. He asked us what is that?

...seterusnya di sini.

*****

Ada antara kita yang kadang-kala semacam tinggi pandangan negatifnya akan mereka yang kerap berkongsi sesuatu kebaikan yang dibuat. Kononnya nak menunjuk, riak atau membangga diri.

Tapi pada aku, cerita-cerita baik macam ni elok jugak kita semua kongsikan. Dipanjang sejauh yang boleh sebab hari ini terlalu banyak sangat cerita-cerita indah tetapi sebenarnya terselit isi yang jijik lagi keji (pada aku la), lalu kita pun tanpa sedar terus memuja dan menjaja cerita-cerita sampah sebegini.

Contohnya mudah, kita semua rasa meluat dengan lelaki
Continue reading →

9 nasihat berguna:

Ukiran Bernama

15
8:43 AM

Ok, ini agak kelakar sebab buat aku tersengih. Tu la, tamak sangat sampaikan letak watermark sebesar alam kat tengah-tengah. Jadi, mau bagi berapa bintang ya...

15 nasihat berguna:

Memory Remains

4
5:49 PM

Sekadar berkongsi satu kisah menarik dari page kegemaran aku.

Berbeza dengan aku, langsung takde permainan yang kekal tersimpan sampai sekarang. Bukan sebab dulu aku takde banyak mainan, tapi mak aku ni jenis yang tak boleh tengok barang nampak macam tak pakai. Memang terima nasib buruk la jawabnya. Kalau tak ke tong sampah, mungkin akan berpindah pemilik.

Macam koleksi komik Doraemon kesayangan yang aku start beli sejak sekolah dulu, guna duit belanja harian yang aku simpan. Bila komik tu dah stop keluaran (tak ingat, mungkin tingkatan 2 kot), aku pun simpan la dalam bilik, bertahun-tahun.

Last sekali, bila dah kerja, dah dewasa... Ada sekali tu aku balik kampung, tengok-tengok je rak buku aku dah separuh kosong. Pergh, rasa macam nak gugur jantung...

Oh, ibu. Hehehee...

4 nasihat berguna:

Ramadhan: Peluang Di Celah Kesempitan

12
3:29 PM
Petang semalam beberapa minit sebelum azan maghrib, sambil tu sempat jugak tangan mulus aku membelek telefon bijak ni. Belek punya belek, sengaja aku bukak Twitter. Tengok apa update terkini yang betul-betul punya terkini dan sensasi. Tak lain dan tak bukan adalah...

...berkenaan dengan keadaan trafik di luar rumah sana. Sengaja aku tengok sebab nak hiburkan hati. Bila tengok orang lain susah kadang-kadang rasa terhibur pulak. Lebih-lebih lagi yang dalam kesusahan tu adalah jenis pemandu sombong.

Tapi dalam masa yang sama, aku rasa bersyukur jugak Tuhan bagi aku kehidupan serba sederhana. Cuma mampu bermotosikal kategori kapcai je ke tempat kerja. Kalau aku ni kaya, mesti la nak naik kereta pagi dan petang. Kereta takkan la nak beli kompak kan? Kalau beli moto pun, takkan la nak beli kapcai. Mesti la paling koman pun Ducati atau jenis easy rider. Tak ke susah nak mencelah tu.

Dalam banyak-banyak update trafik tu, ada satu je aku berkenan iaitu...

Continue reading →

12 nasihat berguna:

Jembalang Kurma Bulan Ramadhan

6
1:48 PM
buah kurma hotwheels ecto a1
(ambilan dari Instagram)

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 1436 Hijrah. Setakat ini je la yang aku mampu update buat masa sekarang. Almaklum, cari duit lebih nak beraya kat bulan...

Assalamu 'alaikum.

6 nasihat berguna:

Lauk Rindu

21
5:29 PM
Bismillah, dan kemudian tangan kanan aku menghulurkan diri ke pinggan berisi dua jenis lauk. Salah satunya ada di dalam kategori kegemaran aku iaitu berkuah.

Sebaik menyuakan suapan pertama ke mulut, mak aku bertanya. "Biasa makan lauk ni?"

Soalan itu aku jawab dengan gerakan kening ke atas. Gerakan yang aku pelajari daripada Dwayne Johnson semasa aku mengikuti lakonannya di WWE beberapa tahun lalu. Sebenarnya, aku memang jarang makan lauk ni sejak terpisah tempat tinggal dengan keluarga. Cuma malam tadi je buat pertama kalinya dalam beberapa tahun aku dipertemukan kembali dengan menu ni. Rasa rindu pulak.

"Dulu arwah atok suka betul makan lauk ni..." sambung mak aku sambil tersenyum.

Dan entah kenapa, rasa rindu masakan ini tiba-tiba berpindah pulak kepada orang yang dah setahun lebih tinggalkan kami. Rasa sedikit masam dari kuah dan manis dari hirisan buah nanas di dalam mulut aku tadi pun dah hilang entah ke mana. Kosong, tawar...

Sesungguhnya, aku pun seakan berkongsi perasaan yang
Continue reading →

21 nasihat berguna:

Hadiah Untuk Guru

17
10:09 AM
Adik-adik semua, ini abang kacak nak bagi satu tips penting macamana cara nak membodek cikgu-cikgu secara halal. Cara ni memang agak universal dan terpakai untuk semua peringkat umur cikgu, kedua-dua jantina cikgu lelaki atau perempuan, yang comel atau bermuka kelat, yang hensem macam abang ni atau garang macam Hulk Hogan kena sergah.

Caranya senang je. Bila tiba Hari Guru atau hari lahir seseorang cikgu, korang hadiahkan la sebatang pen. Tak kira la murah atau mahal, asalkan pen tu mampu keluarkan dakwat bila matanya ditekan pada permukaan kertas. Dan warna yang paling mujarab adalah pen berdakwat merah. Nak tau kenapa? Sebab inilah pen yang paling kerap cikgu-cikgu korang gunakan dan selalu habis. Kalau bagi pen dakwat hitam dengan jenama mahal nak buat apa, bukannya cikgu korang tu Pengarah Pendidikan pun yang ada banyak surat nak ditandatangan.

hadiah hari guru

Cukup la korang bagi hadiah yang sentiasa ada dalam tangan dia. Sekurang-kurangnya kalau korang ni jenis kuat ponteng dan susah nak nampak dalam kelas, bila dia
Continue reading →

17 nasihat berguna:

Eratkan Hubungan Kita Dengan Mangga Cinta

18
10:23 AM
Aku tak pasti apa tujuan yang sebetulnya diorang buat macam ni. Nak kata sebagai simbolik hubungan cinta yang tak akan putus, takde la pulak. Tak berapa lama lepas balik dari sini mesti ada je yang bergaduh, lepas tu berpisah. Undying feelings? Hehehe, lagi la merepek. Ala, tak payah la buat macam ni. Aku tengok pun serabut je perut ni.

`Love Lock' yang dekat Pont des Art sana pun diorang nak buang, sebab berat sangat sampai menjejaskan struktur jambatan. Sejuta mangga aje pun beratnya mencecah 45 tan, kalau dah 40 juta? Ha, berapa tan pulak berat yang nak kena tanggung. Setan betul la. Nanti kang tak pasal-pasal JKR kena restructure balik jalan tu, buat yang lebih teguh semata-mata nak menampung diorang punya `keteguhan cinta yang tiada penghujungnya'.

Hehehe, sekian. Assalamu 'alaikum

Lokasi: Jalan Pantai Chenang, Langkawi. Di hadapan The Cabin.

mangga love lock jalan pantai chenang langkawi

Continue reading →

18 nasihat berguna:

Di Menara

25
11:14 PM

Lagu yang membuka satu topik perbualan baru ketika kami di dalam kereta tempoh hari. Dari frekuensi Sinar fm (sori, aku tak minat stesen ni terutamanya waktu awal pagi), lagu ini kami dengarkan sehingga habis tanpa sebarang gangguan. Tanpa celahan percakapan. Seolah sudah dirancang yang kami akan diam mendengarkan setiap lirik lagu yang disulam senada dengan melodi tahun 90-an itu.

Tanpa disuruh, dia mengambil tempat sebagai pencerita pertama.

Continue reading →

25 nasihat berguna:

Dua Bukit, Dua Kubah dan Segerombolan Pensubahat Kencing

9
5:59 PM
~~~MERSING~~~

Isnin, 20 April 2015.

Lebih kurang jam 6:30 petang, langit masih lagi cerah tapi trafik sekitar bandar tak banyak beza dengan keadaan beberapa jam sebelumnya. Sekilas meneruskan perjalanan dari jeti ke arah pusat bandar, aku ternampak satu bangunan betul-betul di atas puncak bukit.

"Woi, woi... Cantik gila. Sempoi gak kalau malam kang kita singgah. Amacam, setuju?" Beberapa kilas juga patah perkataan keluar dari mulut munggil aku. Sedikit dihiasi janggut halus di bahagian dagu.

Dua orang sekutu lagi setuju. Maka, sebaik selesai membersihkan diri yang sememangnya wangi sejak memulakan perjalanan dari office awal tengahari tadi, kami pun bergegas ke sana. Menuruti arahan papan tanda
Continue reading →

9 nasihat berguna:

Kali Terakhir, Mungkin...?

8
2:43 AM
Aku rasa mesti ada yang tertanya kenapa aku tiba-tiba berhenti. Tanpa sebab, tanpa sebarang alasan yang kukuh.

Sebab kebiasaannya orang macam aku ni akan memerlukan satu kejadian tertentu untuk berhenti. Contohnya terlibat dalam satu kemalangan, kehilangan orang tersayang atau kenalan rapat, atau paling kurang pun sebab dah pokai. Pokai sangat sampai nak beli stok paling murah pun tersedak-sedak poket.

Aku? Aku takde la sampai ke tahap terjadi salah satu perkara tu. Tapi masih juga ada satu sebab utama yang mendorong untuk aku berhenti. Cuma aku terpaksa simpan, tak boleh cerita kat sini. Kalau nak tau, korang kena belanja aku cendol bawah pokok. Tak kisah la bawah pokok ke, janji bukan atas pokok.

Memang aku ni ada bakat panjat pokok, tapi tak tergamak nak makan cendol kat atas sana!

Ini bukan main-main. Serius, aku akan cerita pada sesiapa yang belanja aku makan cendol bawah pokok.

Berbalik kepada cerita tadi, kenapa aku berhenti...

Continue reading →

8 nasihat berguna:

Beberapa Hal Terpilih Dalam Sehari

15
12:56 PM
SATU

Serious shit, mee goreng yang aku makan tengahari semalam sebelum solat Jumaat adalah mee goreng yang paling sedap aku pernah jamah. Aku yakin, sesiapa yang bukan kaki mee goreng pun akan setuju dan secara automatik akan bagi pendapat yang sama macam aku. Sedap, sangat sedap. Kena pulak bila perut tengah kebulur...

Dan dengan ini, sesiapa yang nak makan mee goreng mamak tapi bukan di restoran mamak boleh la datang ke sini. Tempatnya di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. Nama restoran tu adalah Restoran Sri Bistari KK, terletak di Jalan 7/7C. Ala taip je nama jalan ni kat Google Map tu, mesti jumpa punya.

Tapi kalau tak tau, boleh la ajak aku. Aku boleh tunjukkan jalan tapi dengan syarat, kena payung siap dengan teh ais sekali.

***************

DUA

Begitu fokus aku dengan hidangan depan mata, ditambah pulak dengan teh ais mantap di waktu tengahari yang panas terik. Seolah-olah aku tak mahu diganggu oleh persekitaran.

Continue reading →

15 nasihat berguna:

The Wishing Jug

4
1:23 AM

At last Tuppeny rushed out to see what was the matter - and there in the yard he saw the wizard who had sent him into the gnome's cottage to steal the red jug!

He saw the jug in the wizard's hand and rushed at him. He snatched at it, and the two began to wrestle for it. There was still a little water in it, and the wizard tried to pour it out and wish at the same time, but Tuppeny wouldn't let him.

"Give me the jug!" cried Tuppeny, hitting the wizard on the head.

"Ooh!" shouted the wizard in pain. "All right - you shall have the jug!"

He managed to pour out a little water and wished as he did so.

"I wish you away in a desert land!" he cried. "And much good may the wishing jug do you there!"

Continue reading →

4 nasihat berguna:

Jangan Ikut Orang Tak Dikenali

23
7:49 AM
...itulah pesan mak aku masa kecik-kecik dulu. Bukan itu je, kalau ada orang bagi gula-gula jangan ambik. Takut ada sesuatu tak elok kat situ.

Tapi peraturan tu rasanya dah tak terpakai untuk aku sekarang yang dah mancapai tahap terlebih aqil baligh ni. Tak kira masa, tak kira siapa. Kalau dah difikirkan dengan semasak-masaknya, tak salah rasanya kalau kita mencuba sesuatu yang baru, dengan kenalan baru, dan lebih seronok kat tempat baru.

Cuma kena beringat sikit dengan sikap ingin tahu tu. Kan ada pepatah inggeris, "rasa ingin tahu boleh membunuh seekor kucing". Pernah dengar?

*****

Beberapa minit sebelum tepat jam 1 pagi. Dekat sejam jugak aku berdiri atas jambatan tu, menantikan sesuatu yang memang aku jangka agak sukar malam tu. Sebab
Continue reading →

23 nasihat berguna:

Pecah Lubang

13
10:33 AM
Berjalan ke arah parking kereta dari bangunan utama, aku perhatikan jugak mana pulak mamat ni letakkan dia punya Myvi.  Kereta yang ada kat situ tak sampai pun 20 biji dan hampir separuh daripadanya adalah buatan Malaysia, tapi Myvi yang ada pun bukan berwarna yang aku pernah naik dulu.

Nak tengok nombor plat, aku tak cam pulak apa nombor dia.

Tap, tap...

Sistem kunci dinyah-aktifkan. Dia membuka pintu sebuah kereta putih, berkilat memancar. Aku jadi gamam.

"Mana kau punya Myvi?" gamam yang seterusnya bertukar menjadi soalan ringkas. Dan tanpa disuruh, aku pun ikut membuka pintu kereta, terus masuk mengisi perut kereta.

"Ha, macamana. Ada bau kedai tak?" Cilakak mamat ni, beli kereta baru ke. Honda pulak tu. Kau punya Honda sampan yang dah tersangat bodol tu takde pulak nak repair. Aku bawak hari tu pun boleh jadi gayat. Boleh pulak dia angkat kereta baru. Macam siot.

Sebelum perbualan tengahari tu bertukar ke topik lain dalam perjalanan menuju ke hostel, dia sempat lagi bagi warning kat aku.
Continue reading →

13 nasihat berguna:

Kisah Kombi Dengan Lelaki Karburetor

16
3:02 AM
Persiaran Perdana, Putrajaya.

Di hadapan bangunan Perbadanan Putrajaya, berbentuk seakan-akan kek sarang semut yang dililit dengan chicken mesh secara berserabut.

Waktu hampir tengahari iaitu beberapa minit melepasi jam 11 pagi. Seperti waktu yang dijanjikan.

"Bro, kat parking moto sekarang." Pesanan ringkas dihantar melalui aplikasi Messenger. Lebih mudah dan pantas pada telefon pintar aku yang kerap buat perangai sekarang. Berbanding Whatsapp.

"Otw..." Balas lelaki yang juga seorang collector. Sama macam aku.

Sambil menunggu, aku menghitung orang-orang yang keluar masuk dengan dan mungkin tanpa urusan di dalam Maybank di dalam bangunan perbadanan itu. Berdiri di sebalik tiang agar terlindung dari panas matahari, kaki aku tepat memijak bayang-bayang legap yang jatuh ke atas lantai.

Beberapa minit lagi berselang, aku perasan di hujung kaki lima sana ada seorang lelaki mungkin dalam usia lebih kurang 40 tahun, datang menghampiri aku. Langkah dia sedikit teragak-agak. Tersekat-sekat atas sebab yang aku kurang pasti. Mungkin disebabkan penyakit gout?

Ah, peduli apa aku. Takde kaitan dengan aku. Bukan dia pun yang aku tunggu. Dan aku pun mengalihkan semula pandangan ke arah Maybank. Tiba-tiba...

Continue reading →

16 nasihat berguna:

Kelebihan Jadi Lelaki

16
11:09 PM
...antaranya adalah kau tak perlu buang masa mengemas pakaian, segala macam alat solek, produk penjagaan diri atau pun dua (atau tiga) persalinan, hanya untuk perjalanan pergi balik sehari semalam. Buktinya, nah ini dia...


Bertolak balik kampung waktu malam dengan bas dan balik semula keesokannya. Cukuplah dengan sehelai t-shirt ganti (sekali pakej seluar Superman), deodoran, berus gigi (ubat gigi boleh pau tuan rumah punya), telefon bijak (charger pun boleh pau tuan rumah punya jugak), mp3 player dan kunci rumah.

Cuma ada sedikit kelegaan ruang kat sini bila aku tak perlu lagi sumbatkan `kotak ubat' dengan lighter sekali. Pergh, tiba-tiba rindu pulak.

Nak kata semua lelaki suka minimumkan barang dan perempuan suka bawak banyak barang bila keluar travel ke? Tak semestinya. Aku pun ada kenalan lelaki yang akan
Continue reading →

16 nasihat berguna:

Pesawat, Van dan Slave

6
11:25 PM
(I)

"Mana dia kapalterbangnya?" tanya mak aku. Di atas lapangan sana, terdapat juga sebuah ATR 72-500 yang sedang memuatkan manusia-manusia kerdil ke dalam perutnya.

"Tu ha, yang baru sampai tu." tunjuk aku pada satu lagi pesawat Airbus muatan tak sampai 200 orang.

"...yang terhempas tu ke? Kaler macam sama je!" gulp, serta merta aku telan liur. Tapi rasa macam tersekat di celah kerongkong, seolah-olah air liur aku dah bertukar jadi ketulan air bergerigi kasar.

Hehehe, ini la first time mak aku naik flight. Walau pun jarak perjalanan cuma mengambil masa 30 minit je. Masa sampai kat airport tu, sempat jugak la aku ajar cara-cara nak check in (kalau bukan beli online atau on the spot kat kaunter), mana lorong nak masuk, kat mana nak check-in dan masukkan lugage walau pun aku tau mak aku ni kalau datang rumah aku memang jarang bawak beg besar. Lepas tu aku siap tunjuk kat mana nak tengok sama ada dah boleh masuk dalam departure hall atau belum.

Comel siot. Hahahaa... Lebih-lebih lagi bila aku bagitau
Continue reading →

6 nasihat berguna:

Hal 10 Sen Yang Diperbesarkan

10
5:24 AM
Dah alang-alang keluar dan cuaca masih lagi mengizinkan, aku pun singgah sekejap kat Putrajaya Sentral sebab nak dapatkan tiket bas untuk mak aku.

Memang aku lebih suka beli tiket kat sini berbanding kat tempat lain walau pun tiket tu aku gunakan untuk naik bas dari TBS sebab kat sini tak terlalu sesak dengan umat manusia. Nak parking pun kacang je kalau naik moto. Kalau naik kereta, entah la pulak.

Selesai beli tiket, pekena nasi dulu kat satu restoran mamak berhampiran dengan tangga. Restoran Shahjee namanya...

Setelah beberapa suapan nasi, tukang ambil order pun sampai. Berdiri di sebelah aku sambil menulis sesuatu di atas sekeping kertas lalu diletakkan di celah gelas minuman aku.

Tertulis di situ, makanan aku berharga RM4.50 dan teh ais pulak RM1.70, jumlahnya RM6.20. Harga yang ok pada aku, memandangkan teh tarik yang aku minum paginya pun dah RM1.50 kat satu kedai melayu. Tapi teh ais ni baru RM1.70 dengan rasa manis melekit macam ada susu tumpah. Cuma aku ada perasan satu keganjilan
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Tiga Nenek

10
1:08 PM

Semalam.

Rupa-rupanya dalam timbunan wajah-wajah buatan plastik para pelakon dan penyanyi dari sana, masih lagi terdapat butiran kristal halus yang mencerminkan masyarakat yang sebenar. Tentang kerisauan hidup tanpa peneman ketika usia melangkah tua, tentang pergelutan mencari kebahagian destinasi perlancongan dan jugak ikatan perjanjian persahabatan yang tidak termeterai secara langsung.

Eh, kenapa serius sangat. Ini filem komedi la. Filem komedi yang tidak memaksa aku untuk ketawa, cukup untuk aku tersenyum sepanjang setengah jam pertama.

Cukup setengah jam, ada rezeki boleh sambung lagi.

Sekian, assalamu 'alaikum.

*Nasib baik kat Citra ni ada lagi saki-baki filem yang bagus, mungkin peninggalan daripada Kirana dulu kot.

10 nasihat berguna:

Menyentuh Gie Yang Datang Dari Jauh

8
4:34 PM
Dah terlalu lama aku teringin menyentuh kulit Gie ini. Dari hadapan ke belakang, dari belakang ke hadapan lantas menyelak helaian-helaian kesat pada hujung jari aku yang runcing dan mulus ni. Sebabnya, dulu aku cuma mampu menatap wajahnya pada skrin monitor, membaca alur urat-urat dakwat di badannya daripada salinan lembut yang aku muat turun dari internet secara haram.

Apa sangat kepuasan yang dapat diberikan oleh fail berformat pdf kepada mata aku. Jauh sekali untuk kulit tangan aku merasai sensasi menatang tubuh cetakan kertas berdakwat ni.

Bila sekali dah dapat, memang puas hati. Gila best! Terima
Continue reading →

8 nasihat berguna:

Melawan Kejahatan Nikotina

22
3:24 PM
Mungkin ini adalah kali pertama aku travel dalam jarak jauh (lebih sejam) tanpa bantuan kotak ubat. Sebelum ni, antara benda wajib yang jadi bekalan dalam poket atau beg adalah balutan-balutan ubat yang disusun kemas di dalam kotak bergambar bayi pra-matang, paru-paru terbakar, jari kaki yang membusuk atau pun buah ceri yang melekat pada pangkal tekak seseorang.

Tapi tidak pada kali ini (balik cuti tahun baru cina yang lepas). Aku dah terbayang betapa seksanya perjalanan selama empat jam tanpa henti atau pun sekurang-kurangnya lima jam termasuk waktu makan dan berak. Selalunya, kalau dah tak boleh blah sangat dengan mata yang super mengantuk, aku akan berhenti sekejap kat mana-mana hentian dan dapatkan secawan minuman panas. Dan kalau waktu tu terlalu ramai orang, cukup sekadar dengan basuh muka kat tandas.

Cuma semua tu perlukan tambahan, iaitu asap. Lepas minum air panas, sekurang-kurangnya sebatang. Atau lepas cuci muka, pekena sebatang.

Pernah sekali, berlaku bulan puasa aku travel sorang dari
Continue reading →

22 nasihat berguna:

Menjala Di Atas Darat

14
8:32 AM
Ingat lagi tak kejayaan aku mengaut hasil tangkapan yang agak memberangsangkan hujung tahun lepas? Ala, yang aku balik Johor sempena cuti Krismas tu la (kalau berani, klik sini).

Selepas daripada tu, sekali lagi aku balik Johor dan mendapat sedikit saguhati di lokasi yang aku tak sangka-sangka. Tak disangka sebab hari sebelumnya aku ada mencuba nasib di tempat sama iaitu pasaraya Tesco, tapi tersangat la hampeh! Ada 16 case tersusun atas rack. Tapi bila aku bukak, semua dah abis kena langgar dengan hunter yang lain.

Tinggal la model-model yang dalam kelas pertengahan macam BMW M3 Race, Boss 302 dan jugak AE86 (aku ambik jugak sebagai pengubat duka).

Hari berikutnya, aku layankan mak aku dengan akak dia merangkap makcik aku ronda-ronda sekitar bandar. Sebelum balik tu, mak aku ajak makan kat satu shopping kompleks yang dikira sebagai legend jugak la kat Johor Bahru ni. Siapa tak kenal atau tak pernah dengar, sila la melangkah pergi ye.

Jadi, melangkah masuk dari ruang parkir di tingkat tiga ke
Continue reading →

14 nasihat berguna:

Spektra

22
7:58 PM

Aku antara yang berhenti, untuk mengambil gambar ini, sambil berdiri mengagumi. Mungkin manusia kini semakin jarang melihat pelangi...

22 nasihat berguna:

Untuk Black...

10
2:20 PM
"Eh, bagi makan seh... Alhamdulillah, dimurahkan rezeki kau nanti..." Terkejut bila tiba-tiba dia tegur aku dari sebelah kiri, semasa aku baru lepas meletakkan Black di atas tebing planter box (tapi takde pokok apa pun).

Apa boleh buat, aku sengih je la dengan harapan kata-kata dia tu merupakan satu doa. "Eh, bukan aku yang bagi la. Ada dua orang budak perempuan tadi tu. Staff sini kot." Aku kemudiannya cuba pulak menafikan.

"Fuyo, mulianya. Dah buat baik tak mengaku tu. Tak payah la. Siapa je yang nak bagi makan kat sini..." Balas dia sambil tersengih.

Ini yang aku malas, bila aku cakap benda serius ada pulak yang tak percaya...

*****

Membelek-belek telefon pintar yang sekarang dah pandai buat perangai, dengan kuasa bateri yang tinggal kurang 10%, aku didatangai dua orang perempuan. Seorang
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Di Mana Kita Sepatutnya Berada

20
10:04 PM
Biasa gunakan lif? Tipu la kalau kata tak pernah pun. Kat tempat kerja aku ramai yang suka gunakan lif. Turun satu tingkat pun nak guna lif jugak, malas nak turun gunakan tangga. Cheisstt...! Dasar pemalas...

Sini ada satu soalan. Biasanya kalau kita tunggu pintu lif dibuka, kat mana kita suka berdiri? Ramai antara kita yang akan ambik posisi macam dalam gambar kat bawah ni.


Nampak tak? Jenis tak sabar punya orang. Tak menyempat, masing-masing berlonggok depan pintu lif. Aduyai, serabut perut aku kalau nak keluar lif terpaksa mencelah.

Kan elok kalau macam ni...
Continue reading →

20 nasihat berguna:

Dua Huruf

14
11:48 AM
google maps tawau
Google Maps

"Tawau? Naik apa...?" Aku dapat baca, ada sedikit riak terkejut dalam nada suaranya. Mungkin terdapat sisa serbuk teh dari dalam gelas yang tersangkut di dalam lubang hidungnya.

"Naik flight la, takkan kau nak suruh aku naik moto pulak. Laut China Selatan tu bukannya ada R&R pun..." Genius tak jawapan aku, sama genius dengan soalan `naik apa' tu.

"Takde la, sekarang ni macam musim kapal terhempas. Lepas tu dekat dengan sempadan. Karang apa-apa hal..." Balasnya.

"Kau nak tau tak,
Continue reading →

14 nasihat berguna:

Semangka

12
4:30 PM
"Abang rasa, kenapa tembikai tu bentuknya bulat?" Soalan yang tiba-tiba terpacul sedang mata aku sibuk melilau ke kiri dan ke tengah jalan. Mencari supermarket berwarna hijau, kalau ada. Aku tak pasti dari mana dia dapat soalan tu, tak mungkin dari siri sinetron atau pun dari majalah Mangga.

"Hmm..." Otak aku ligat memproses maklumat yang sedikit, sambil mata terus fokus memerhati keadaan sekeliling.

"Mungkin jugak sebab Tuhan nak kita belajar berlaku adil kot. Agaknya la..." Jawab aku, tanpa sempat menyediakan jawapan bagi soalan lanjut yang mungkin ada.

"Adil? Macamana tu?" Ha, nampak tak. Itu la dia sequel soalan tadi. Lepas ni mungkin ada lagi.

"Cuba bayangkan kalau tembikai tu bentuknya macam
Continue reading →

12 nasihat berguna:

Sapaan Tuhan

19
11:20 AM

Dia hanya menegur, menyapa dari jauh. Sekadar mengingatkan yang kita sentiasa tidak punya masa walau sedetik untuk berundur, apabila waktunya telah tiba.

Wad 6E Kardio, Hospital Serdang
3 Februari 2015

19 nasihat berguna:

Tiada Tunggul Kayu Dalam Terbaik Dari Langit Tuhan

8
8:18 AM
"Bila kucing yang kau sayang tersesat di jalanan,
Pasti ia akan mencari jalan pulang.
Jika sahabat sejati meninggalkan dirimu,
Untuk apa kau bersedih kerana dia pasti kembali."

Antara bait lirik lagu Sahabat daripada Pitahati yang aku dengar sekali imbas, menerusi trailer filem ini di Youtube, lantas mambuatkan jiwa kental aku sedikit bergetar. Kalau momen beberapa saat ni pun mampu menarik perhatian aku, apatah lagi keseluruhan filem yang mungkin berdurasi lebih kurang dua jam, kan?

Jadi sebagai memenuhi tuntutan kehendak hiburan, balik dari kerja hari Rabu minggu lepas, aku pun singgah sekejap kat pasar malam dengan harapan brader jual DVD kat situ dah ada stok filem ni. Mujur, telahan aku tepat. DVD cetak rompak filem ni tergantung sederet dengan beberapa lagi filem-filem yang baru release.

RM4, harga yang sangat-sangat berbaloi untuk mereka yang gemar menyokong kerja-kerja lanun atau yang malas nak cari download link kat internet.

Keesokan harinya
Continue reading →

8 nasihat berguna:

Menjadi Ketua Yang Disenangi

19
9:02 AM
Kalau nak jadi ketua yang disayangi, aku dah bagi beberapa tips sebelum ni (kat sini), tapi kalau nak jadi ketua yang disenangi mungkin belum lagi kot. Jadi apa beza antara ketua yang disayangi dengan ketua yang disenangi, selain ejaan?

Terpulang la pada kalian nak tafsirkan. Masing-masing ada pemahaman tersendiri.

Cuma pada aku, kita orang bawah yang bekerja mengikut arahan adalah pihak yang paling layak menilai seseorang ketua tu. Bukannya orang luar atau pihak yang lebih atas lagi.

*****

Group meeting kali pertama, pertengahan tahun lalu.

Setelah penyusunan semula carta organisasi dalam unit aku kesan daripada perubahan pangkat (aku still macam tu jugak, steady je tak berganjak) beberapa orang staf, dan itulah juga kali pertama aku bercakap dengan dia.
Continue reading →

19 nasihat berguna:

Eh, diorang ni ke Caliph Buskers?

16
12:34 PM
Siapa ada tengok Anugerah Juara Lagu dua malam lepas? Siapa tengok dia memang gila, hahahaa... Aku tengok sikit je, tak sampai lima minit. Tu pun masa Amy Search dah nak abis nyanyi, lepas tu dengar pengacara merapu aku dah rasa lain macam. Dia punya merapu tu dah sampai tahap merepek. Entah apa-apa. Jadi, dengan rasa tak boleh blah, aku pun terus off tv dan sambung buat kerja lain dalam markas peribadi. Lagi banyak faedahnya. Tanpa rasa menyesal.

Tapi semalam bila aku dapat tau ada satu keistimewaan selain promosi gila babun satu produk yang merendah-rendahkan manusia berkulit gelap macam aku ni, ada macam rasa terkilan pulak. Terkilan sebab yang buat kejutan tu kalau tak silap adalah orang yang pernah buat aku terpegun dulu.

Bulan Ramadhan tahun 2013.
Continue reading →

16 nasihat berguna:

Kalau Aku Mati Ngeri...

12
10:37 AM
...aku harap tidak ada sesiapa yang berhenti bukan sekadar membantu mengutip cebisan anggota badan aku atau untuk menutupi mayat aku yang hancur berkecai diseret kenderaan berkali ganda lebih besar, tapi lebih kepada menjadi wartawan lokasi. Mengambil gambar dari pelbagai sudut, fokus kepada anggota badan tertentu terutama yang mampu mendatangkan gerun kepada para penatapnya.

Menekan butang `save' dan kemudian butang `share' ke beberapa aplikasi sosial, supaya mereka menerima pujian kerana menjadi orang pertama melaporkan.

Bangga bukan?

Dan rasa bangga itu pun turut dikongsi oleh mereka yang menerima kiriman gambar secara berkumpulan, lantas meneruskan kerja-kerja menekan butang `share' buat tatapan kenalan yang lain. Berlumba-lumba, terkejar-kejar menjadi hero dalam menyampaikan berita.

Kalau aku mati ngeri...

...dan ada yang melakukan sebegini, aku akan cuba kembali ke dunia mereka dengan menyerupai susuk lembaga menakutkan, menganggu kehidupan mereka semua ketika waktu tidur atau jaga sehingga akhirnya mereka sedar; kematian ngeri seseorang itu bukannya untuk diraikan, dikongsi rasa tragisnya, atau dijadikan bahan gurauan...

F*cker...!

12 nasihat berguna:

Gagal dan Kerja Kilang

16
3:58 AM
Antara isi perbualan aku dengan Nazir hari tu adalah, tentang mendefinisikan perkataan `gagal' bagi anak-anak sekolah. Terutamanya yang masih di peringkat sekolah rendah. Perbualan bermula apabila dia rasa macam tak puas hati dengan perkataan `gagal' yang anak dia perolehi untuk peperiksaan tahun lepas.

Nampak tak macamana dia punya pemikiran. Anak gagal kat sekolah, tapi dia tak salahkan anak. Sebaliknya dia pertikaikan, apa justifikasi sebenar yang membolehkan anak dia itu dikatakan sebagai `gagal'.

Dan sebenarnya ada beberapa perkara yang aku setuju dengan mamat ni. Antaranya berkenaan pemisahan antara akademik dan bukan akademik kat sekolah; pembentukan prestasi anak-anak berdasarkan kecenderungan dan minat; dan jugak sistem peperiksaan yang semacam kurang sistematik. Kalau korang nak tau, dia ni adalah batch pertama yang menjalani sistem Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR), pernah dengar? Hehehehee...

Seterusnya,
Continue reading →

16 nasihat berguna:

Tekup

10
12:53 PM

"Hang ni tak pekak ka? Tutup telinga lagu tu sekali, sampai petang. Akak lalu sebelah pun boleh dengaq ni ha."

Kalau nak diikutkan, sesiapa yang lalu sebelah aku boleh tau lagu apa yang aku tengah dengar. Seolah-olah segala bunyi dari luar tak dapat tembus masuk ke dalam corong telinga aku.

Tapi sebenarnya bukan macam tu. Aku pun boleh dengar serba sedikit apa yang orang keliling aku perbualkan. Terutamanya oleh mereka yang bersuara nyaring macam rel keretapi bergesel dengan roda besi. Berdesing!

"Ok la tu,
Continue reading →

10 nasihat berguna:

Murder

16
9:26 AM

Tangan siapa pulak yang gatal ni. Ingat senang ke aku nak tampal sambil mengelak daripada dirakam cctv...

16 nasihat berguna:

Keseronokan Memburu

18
8:47 AM
Kadang-kadang, ada jugak yang bertanya... Apa yang best sangat kumpul kereta kecil ni? Membazir duit, kumpul habuk dan jugak tak ubah macam budak-budak je.

Hehehe, aku tak salahkan yang bertanya tu. Dia tak tau, sebab tu dia tanya. Dia tak faham, sebab tu dia memandang bukan dari sudut yang sama macam kami para pengumpul ni.

Pada aku sebagai pengumpul amatur (belum tahap tegar lagi), ada banyak sebab kenapa aku buat benda ni. Salah satunya mestilah sebab benda ni ada keseronokan yang tersendiri. Rasa seronok tu bukan cuma datang bila kau cium bau (kawan aku pernah kantoi dengan mak mertua dia pasal ni) terutamanya kereta yang baru keluar daripada kad, tetapi juga ketika dalam tempoh penencarian.

Dah macam satu adventure. Lebih-lebih lagi kalau kau ni seorang kaki jalan dan jugak selalu keluar outstation. Bila tiba satu tempat tu, kau akan luangkan sedikit masa untuk mencari benda ni.

Aku amatur lagi, jarang berjalan atau outstation. Jadi, tak banyak la yang aku dapat.

**********

Proses pencarian ni dipanggil hunting. Minggu lepas,
Continue reading →

18 nasihat berguna: