Feng Shui

21
9:53 AM
"Jadi younger generation sekarang ni masih apply lagi ke benda-benda berkaitan feng shui ni?" Terselit soalan ketika feng shui menjadi topik perbualan, tak lama selepas melewati sebuah tokong yang membelakangkan sebuah bukit dan menghadap laut lepas. Satu susunan kedudukan yang baik.

"Tiada banyak sudah. Sekarang mereka cari property lagi tengok berapa ringgit per square feet."

Dan kami berempat pun berhuhu sepanjang perjalanan...

About the author

Donec non enim in turpis pulvinar facilisis. Ut felis. Praesent dapibus, neque id cursus faucibus. Aenean fermentum, eget tincidunt.

21 comments:

  1. Setahu saya orang Cina masih setia dgn feng shui walau setinggi mana pun pangkat dan kelulusan mereka. Kalau kebetulan rumah pakai no 4 jangan harap mereka gunakan nombor yg dianggap sial itu, mesti mereka ubah kpd nombor lain seperti 3A atau 5A. Begitu juga kalau rumah di depan simpan jalan, kalau dijual murah pun mereka tak akan beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tu la. Zaman sekarang ni kalau diorang nak ikutkan sangat feng shui tu memang tak terbayar la, makin mahal. Mereka pun macam kita, bukan semuanya kaya.

      Delete
  2. Tak pernah tahu pasal Feng Shui..

    ReplyDelete
  3. selalunya bila raya cina pasti ada rancangan tentang feng shui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, sebab diorang ni memang ada banyak kepercayaan sejak dulu lagi...

      Delete
  4. ada gak menyembang. ada bnd yg diorg masih percaya mcm zodiak. bg aku feng shui tu mcm logik akal je. ganti je lah dgn brg yg seakan-akan sama tp membawa kpd mksd yg sama.

    bkn aku ckp aku percaya / ikut feng shui. tp ape yg aku baca lebih kurang mcm tu la.

    wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa konsep tak jauh beza dengan kepercayaan tok nenek kita. contoh kalau tanam pokok, bayang2 tak boleh jatuh ke dalam lubang yang masukkan anak pokok tu. aku rasa la...

      Delete
  5. Pernah dengar tapi kurang mendalami ...

    ReplyDelete
  6. Brooooo.. takde cerita pasal Adele ke yg video terbaru dia cecah 2 juta lebih penonton bila ditayangkan dalam masa 24 jam tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde. pada aku lagu dia yang ni tak berapa nak masuk la...

      Delete
  7. saya ada baca pasal feng shui. feng shui tu sebenarnya lebih macam common sense. contohnya, susunan perabot dalam rumah. kenapa kalau sofa letak posisi yang salah boleh "halau" feng shui? maksud tersirat dia, kalau contohnya sofa letak dekat sangat dengan pintu masuk rumah, susah penghuni rumah nak masuk. hoho

    bila baca-baca style jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. make sense jugak. kang kalau ada kebakaran, menyusahkan pulak nak lari...

      Delete
  8. Bapa saudara saya bina rumah mengadap matahari naik sebaliknya saudara berdekatan yang ada rumah takde pun yang mengadap matahari naik. Berikut terikut dengan kawan berbangsa Cina yang mementingkan feng shui dalam kehidupan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun kalau beli rumah, arah timur/barat kena ambik kira jugak. leceh la kalau ruang tamu mengadap matahari kalau waktu petang. panas woo...

      Delete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  10. huhuhu..
    sembang dengan dealer kereta, dia kata melayu cari kereta senang sikit. kalau cina, susah sbb nombor plate.. nk yg oang je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam nombor rumah. no.3 ada tapi no.4 takde pulak. diganti dengan no.3A kemudian terus no.5

      Delete
  11. Bagi saya ianya adalah ilmu yang berdasarkan pengalaman dan bukan andaian. Contohnya patah Melayu ada menyatakan jika takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. Mungkin ini adalah bidalan tetapi jika dikaji dengan baik ada kebenarannya. Kan lebih baik kita bina rumah jauh sedikit dari pantai itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak camping pun sama bang. sebelum pacak khemah tu, kena kenalpasti dulu gigi air dan tempat yang ada risiko.

      Delete